Víza Indie

Vízum do Indie

Pro občany České republiky je pro vstup na území Indie nezbytně nutné platné vízum. Totéž platí také k tranzitu a k vycestování. Žádost je možno podat osobně na indickém velvyslanectví v Praze. Nabízeno je klasické papírové vízum, které se vlepí do cestovního pasu, nebo je tu možnost zažádat o tzv. e-VISA.

  • Od roku 2019 Indie zavedla E-VISA neboli elektronická turistická víza (ETA), vydávaná s platností na 30 dní, 1 rok nebo na 5 let
  • Vízum si MUSÍ každý občan ČR obstarat vždy před odjezdem
  • Indické vízum NENÍ možné obdržet při příletu na mezinárodním letišti ani na jakémkoliv jiném hraničním přechodu
Natalie Kubenková
Garant destinace Indie a Nepál

"Indie - buď ji budete milovat nebo nenávidět. Za mě krása střídá nádheru."

neváhejte se na nás obrátit
+420 603 922 318, +420 773 824 511
Co je potřeba k získání E-VISA?

Kde získat víza do Indie

 

  • Elektronické vízum (E-VISA) je možné získat vyplněním žádosti přes internet bez nutnosti návštěvy indické ambasády. Poté vám bude elektronicky zasláno na e-mail. Viz. odkaz, ZDE.
  • Papírové vízum lze získat po vyplnění online formuláře a poté podání žádosti osobně na zastupitelském úřadě Velvyslanectví Indické republiky.
Jak získat víza do Indie

Přehled E-VISA ve zkratce

 

Turistická E-VISA (e-tourist visa)

  • 1 měsíc (30 dní)
  • Možnost vstupů: dvouvstupová víza (Double entry visa)
  • Nelze prodloužit

Roční turistická E-VISA (e-tourist visa)

  • 1 rok (365 dní) - od data udělení platné ETA (e-tourist visa)
  • Možnost vstupů: více-vstupová víza (Multiple entry visa)
  • Nepřetržitý pobyt během každé návštěvy nesmí přesáhnout 90 dní

5-letá turistická E-VISA (e-tourist visa)

  • Platnost po dobu 5 let od data udělení ETA (e-tourist visa)
  • Možnost vstupů: více-vstupová víza (Multiple entry visa)
  • Nepřetržitý pobyt během každé návštěvy nesmí přesáhnout 90 dní
Co je potřeba k získání papírového víza?

Krátkodobé E-VISA na 30 DNÍ

 

  • Na E-VISA lze vycestovat krátkodobě na 30 dní za účelem turistiky, rekreace, obchodním účelem anebo zdravotní cesty. Tento typ víza nelze prodloužit!
  • E-VISA lze obdržet pouze 2x v jednom kalendářním roce.
  • Platnost E-VISA začíná běžet dnem odbavení na hraničním přechodu.
  • Možnost vstupů: dvouvstupní

Žádost o krátkodobé vízum do Indie, s platností na 30 dní:

  • od července do března stojí 25 USD
  • Při pobytu v Indii, v době nízké turistické sezóny, od dubna do června stojí jen 10 USD. (aktualizace k 1. říjnu 2019)

Žádost se vyplňuje pouze v angličtině a bez diakritiky, tj. bez háčků a čárek. Rozhodnutí obdrží žadatel e-mailem do 72 hod. POZOR! U každé žádosti bude k vízovému poplatku nadále vybírán i bankovní poplatek, jenž činí cca 2,5 % vízového poplatku!)

E - VISA - základní info

Jak získat E-vízum do Indie?

 

  • Vyplnit formulář na webových stránkách. Formulář ke stažení.
  • Po vyplnění žádosti je potřeba naskenovat fotografii ve formátu 5 x 5cm na bílém pozadí, přičemž velikost fotografie musí mít minimálně 10 KB a maximálně 1 MB. Fotografie musí zobrazovat celou tvář cestujícího z čelního pohledu a nesmí mít orámování.
  • Nutné je také naskenovat datovou stránku pasu (strana pasu, na které je fotografie), která musí být ve formátu pdf a velikost 10 KB, s platností min. 6 měsíců od data návratu a se dvěma prázdnými stránkami.
  • E-VISA s platností na 1 rok nebo na 5 let stojí 80 USD. Součástí žádosti je platba vízového poplatku ve výši 80 USD + bankovní poplatek ve výši až 2,5% vízového poplatku. Platba může být provedena debetní nebo kreditní kartou MASTERCARD anebo VISA. K platbě můžete použít i PayPal.
  • Pokud z nějakého důvodu nemůžete pokračovat ve vyplňování e-žádosti, lze ji jednoduše uložit, systém vydá kód, na základě kterého lze později pokračovat v procesu podání žádosti, a to ZDE.
  • Do 72hod obdržíte email s názvem „Status regarding“ a také se statusem rozhodnutí o udělení víza neboli status „Application Status,“ který vás opravňuje k tomu si už jen víza vytisknout a předložit u odbavení na letišti. Pokud se objeví status „Rejected,“ nesplňujete nárok na ETA a musíte si zažádat o klasické papírové vízum.
  • Pro ověření, zda je vaše ETA autorizace nadále platná i několik dní před odjezdem si můžete zkontrolovat ZDE, v rubrice Visa Status.

Žádost o Business visa se uděluje pouze na 3 měsíce. Následně jej lze prodloužit pouze na ministerstvu vnitra Indie v Dillí. Osobní přítomnost žadatele je zde nutná. O elektronické vízum nemůže žádat osoba, která má, nebo měla státní občanství v Pákistánu či jeden z rodičů je držitelem téhož občanství. V tomto případě musíte zažádat o klasické papírové vízum osobně, na ambasádě.

Kontakt na Indickou ambasádu v Praze

Indická Ambasáda v Praze

Milady Horákové 60/93, Praha 7 (blízko metra Hradčanská, za křižovatkou směrem na Letnou, druhá budova vpravo.)

Otvírací doba pro příjem žádostí o víza do Indie: Po-Pá od 9:30 do 12:-00 (mimo České a Indické státní svátky)

Seznam Indických státních svátků, kdy má ambasáda zavřeno najdete ZDE

Tel.: +420 257 533 490, +420 257 107 024

email: consular@india.cz

Víza ze zahraničí

Víza ze zahraničí

Možností je získat vízum na ambasádě v zahraničí. Mezi nejbližší patří Indické ambasáda v Nepálu, nebo na Srí Lance.

VAROVÁNÍ

Věnujte na internetu pozornost podvodným webovým stránkám! Podvodné stránky se poznají podle přípony „int“. Oficiální webové stránky, kde můžete žádat o svá víza, mají vždy příponu „gov.“

Klasické papírové vízum - info

Žádost o klasické indické vízum se vyplňuje také prostřednictvím webové stránky Formulář ke stažení na ZDE.

  • Žádost o klasické papírové vízum (vylepené do pasu) je možno podat osobně na indickém velvyslanectví v Praze.
  • Po vyplnění žádosti je potřeba naskenovat fotografii ve formátu 5 x 5cm na bílém pozadí, přičemž velikost fotografie musí mít minimálně 10 KB a maximálně 1 MB. Fotografie musí zobrazovat celou tvář cestujícího z čelního pohledu a nesmí mít orámování.
  • Nutné je také naskenovat datovou stránku pasu (strana pasu, na které je fotografie), která musí být ve formátu pdf a velikost 10 KB, s platností min. 6 měsíců od data návratu se dvěma prázdnými stránkami.
  • Po obdržení víz emailem je potřeba víza vytisknout a spolu s cestovním dokladem, je potřeba tento dokument doručit na příslušný zastupitelský úřad Indie k vyřízení.
  • Nutná je také rezervace zpáteční letenky z Indie a mít k dispozici potvrzení o dostatečném množství finanční hotovosti (cca 3000 rupií) pro váš pobyt a itinerář vaší cesty.
  • Nezapomeňte uvést o jaký typ víza žádáte - jednovstupové, dvouvstupové, neomezený počet vstupů. (Single/Double/Multiple entry visa)
  • Poplatek za tento typ víza je 2 120 Kč.
Vyřízení - klasické papírové vízum

Jak získat papírové vízum do Indie

Kde zažádat?

  • Po otevření webové stránky: ZDE , klikněte na šedý nadpis „Apply online,“ umístěný úplně vlevo dole v rubrice „VISA APPLYING PROCESS“.
  • Následně se vám otevře nová webová stránka, na které lze již začít vyplňovat samotnou vízovou žádost. Po dokončení všech kroků se žádost vytiskne a spolu s cestovním dokladem doručí na příslušný zastupitelský úřad Indie k vyřízení.

Pro Českou republiku je příslušným zastupitelským úřadem pouze Velvyslanectví Indické republiky v Praze (viz http://eoiprague.in/). Vízovou žádost tam lze podat v pracovních dnech, v době mezi 09.30 a 12.00 hod a vyřízení žádosti trvá cca 7 dní.

Držitel E-VISA musí do Indie odcestovat letecky, na jedno z následujících 26 letišť:

 

  • Ahmedabad (AMD), Amritsar (ATQ), Bagdodra (IXB), Bengaluru (Bangalore) (BLR), Delhi (DEL), Calicut (Kozhikode) (CCJ), Coimbatore (CJB), Chandigarh (IXC), Chennai (Madras) (MAA), Gaya (GAY), Goa (GOI), Guwahati (GAU) Hyderabad (HYD), Jaipur (JAI), Kochi (Cochin) (COK), Kolkata (Calcuta) (CCU), Lucknow (LKO),Mangalore (IXE) Mumbai (BOM), Nagpur (NAG), Pune (PNQ), Thiruvananthapuram (Trivandrum) (TRV), Tiruchirapalli (TRZ) nebo Varanasi (VNS) nebo Madurai (IXM) a „Vishakapatnam (VTZ).

Nebo lodí do jednoho z následujících přístavů: Goa, Kochi (Cochin), Mangalore nebo Mumbai.

  • E-VISA neopravňuje k cestování do oblastí s omezeným vstupem (Restricted Areas, Protected Areas nebo Cantonment Areas).
  • E-VISA nelze vydat, pokud cestující cestuje do Indie na diplomatický pas (Diplomatic Passport), služební pas (Service Passport) nebo úřední pas (Official Passport).