Indické jídlo - stravování

Jídlo v Indii

Indická kuchyně je stejně rozmanitá jako samotná Indie. Každý ze států má svou specifickou kuchyni. Indická kuchyně je známá svou kořenitostí, specifickou barvou a vůní.

  • Tradiční jídla jsou pálivější, přesto však velmi chutná
  • Vyzkoušejte různé varianty tradičního kari, které chutná v každé části Indie jinak
  • Na žádné místní hostině nevynechte opravdové lahůdky - máslové kuře a kari z hrášku s čerstvým tvarohovým sýrem
Natalie Kubenková
Garant destinace Indie a Nepál

"Indie - buď ji budete milovat nebo nenávidět. Za mě krása střídá nádheru."

neváhejte se na nás obrátit
+420 603 922 318, +420 222 317 874
Co ochutnat v Indii

Co ochutnat

  • Tandoori Chicken - marinované kuře v pastě z jogurtu a koření pražené v tradiční jílové peci nazývané tandoor
  • Kuřecí tikka masala - grilované kousky kuřecího masa obaleného v pikantní až ostré krémové kořeněné rajčatové omáčce
  • Thali v Radžastánu - kombinace jídel, která se skládají ze dvou nebo více kari, dal (čočka), vařené rýže, luštěnin a čapatí
  • Momo knedlíčky na severu Indie - druh knedlíčku plněný obvykle mletým masem. Podávaný s chilli nebo kari omáčkou. Původem z Tibetu
  • Indické rizoto Biryani ve státu Telangána - rizoto na indický způsob

NÁŠ TIP

Chystáte se do státu Goa? Pak se nezapomeňte ochutnat místní indický alkoholický nápoj Feni vyrobený z kešu oříšků, nebo kokosu.

Kde co ochutnat

Kde co ochutnat

  • Klasickým pokrmem hlavního města Dillí je Chaat. Lehké jídlo ze smažených mušlí nebo krevet s bramborami nebo čočkou, jogurtovým přelivem, čatní a kořením masala.
  • Oblíbenou vegetariánskou ingrediencí je Panner, čerstvý tvarohový sýr bez chuti.
  • Pokud si rádi ochutnáváte tradiční pokrmy, pak nezapomeňte ochutnat proslulou indickou hutnou ostrou polévku mulligatawna ve východní části Indie ve státě Tamil Nadu.Polévka je připravována ze slepičího, kuřecího nebo skopového masa.
  • V přímořských oblastech, zejména státě Goa, jsou na jídelníčku hojně zastoupeny čerstvé dary moře.
  • V himalájských oblastech jsou v oblibě sušené ovoce, sýry, luštěniny, chlebové placky.
  • Ve východní části Indie najdete široký výběr plodů moře, ryb a ovoce.
  • Pro jih je charakteristický kokos, brambory, rýže a nejrůznější druhy ovoce.

Užitečné rady na cestu

V restauracích a barech je prakticky povinností zaplatit spropitné. Obsluha pracuje za minimální mzdu a velkou část jejich výplaty dělá příjem ze spropitného.

Indická kuchyně

Přečtěte si více o jídle v Indii - Skrytý půvab Paňdžábské kuchyně očima naší průvodkyně.

NÁŠ TIP

Před a po jídle si umyjte ruce. Umyvadla jsou hojně zastoupeny v každé restauraci.

Maso se velmi rychle kazí, vyvarujte se proto masovým pokrmům na ulici.

Jak na pálivé jídlo

Jak na pálivé jídlo

Nejčastější koření a přísady používané v indické kuchyni jsou hořčice, kmín, kari, zelený koriandr, masala (rajčata, cibule, česnek a zázvor), chilli, kurkuma, česnek a zázvor.

  • Jídlo označené jako nepálivé je často pro Evropana pálivé.
  • Tradiční indické pokrmy jsou o něco pálivější, avšak jídla pro turisty jsou připravována na přání zákazníka méně pálivá. Nezapomeňte o to požádat!
  • V případě nesnesitelné pálivosti v ústech požádejte obsluhu o misku rýže, nebo jogurtu.
Nápoje

Nápoje

Mezi nejoblíbenější indický nápoj patří masala čaj. Indové ho mají nejraději s velkým množství cukru. V některých oblastech jej dochucují zázvorem, nebo koriandrem.

  • Téměř na každém nápojovém lístku najdete jogurtový nápoj lassí.
  • Osvěžujícím delikátním drinkem je masala soda - sodovka dochucená vymačkanou limetou, kořením, solí a cukrem.
  • V jídelnách a místních restaurací se k jídlu automaticky podává džbánek vody. Pokud nechcete riskovat, doporučujeme zakoupit vodu balenou.
  • Pivo a jiné alkoholické nápoje jsou k dostání pouze v turistických oblastech státu Goa. Výběr je poměrně široký. Mezi oblíbené značky piva patří Kingfisher. Dále můžete ochutnat Royal Challange, Sandpiper či Golden Eagle.
  • V tropickém počasí Vás osvěží džusy z čerstvého ovoce - mangový, ananasový, banánový, ale také džus z papáji, nebo avokáda.
  • Kdekoliv zakoupíte nealkoholické nápoje Coca-Cola, Sprite nebo Fanta.

Zájezdy do Indie

Poznejte pestrou gastronomii Indie na zájezdu Opravdová Indie a pláže Goa, 11 dní, cena od 39 990 Kč. Veškeré zájezdy do Indie naleznete na zájezdy Indie.

Pouliční jídlo

Pouliční jídlo

Samosa - smažená taštička plněná pálivou bramborovou směsí. Tento původní indický pokrm koupíte kdekoliv na ulici

Jeri - sladký spirálovitý dezert vyrobený z mouky, osmažený na pánvi a nakonec namočený v sirupu

Pani puri - "snack" z kulatého, dutého, smaženého "ořechu" plněného směsí (chili, brambory, cibule, arašídy a cizrna) zalitý octem

Pakoda - hluboce smažená zelenina pokrytá křupavým těstem

NÁŠ TIP

Všeobecně platí, čím více návštěvníků v restauraci, tím bude jídlo chutnější a čerstvější.

Zejména pokud je plná místních obyvatelů. Vyhněte se prázdným restauracím.

Kde se najíst

Kde se najíst

Indické restaurace jsou rozdělené na vegetariánské a non-vegetariánské. V luxusních restauracích si můžete vychutnat klasické indické jídlo nejvyšší kvality.

  • V turistických oblastech krom indické kuchyně najdete také čínskou, italskou, izraelskou a americkou kuchyni. Je třeba počítat, že v odlehlých částech Indie a na vesnicích je k dostání pouze indická strava.
  • Ve větších městech naleznete občerstvení typu fastfood jakou jsou McDonald, KFC A Burger King.

Víte, že..

V indickém městě Amritsar, nejposvátnějším místě Sikhů, se ve zlatém chrámu nachází největší komunitní kuchyně na světě. Denně zdarma nasytí přes 100 000 poutníků.

Myšlenkou je, že lidé všech náboženství, ras, pohlaví, věku a společenského postavení mohou sedět a jíst společně jako rovnocenní.