Jídlo v Nepálu

Nepálská kuchyně

Hlady v Nepálu určitě neumřete. Díky velké etnické rozmanitosti můžete v Nepálu vedle tradičního nepálského jídla ochutnat také jídlo typické pro Čínu, Tibet či Indii.

  • Nepálské národní jídlo je Dal Bhat - můžete si neomezeně přidávat
  • Vyzkoušejte místní tibetské pivo Tongba
Natalie Kubenková
Garant destinace Indie a Nepál

"Indie - buď ji budete milovat nebo nenávidět. Za mně krása střídá nádheru."

neváhejte se na nás obrátit
+420 603 922 318, +420 222 317 874

Dal Bhat - nepálské vepřo-knedlo-zelo

Dal Bhat je nepálské národní jídlo. Polévka z čočky a koření podávaná s porcí rýže spolu s tarkari. Tarkari je rozmanitá zelenina ochucená kořením a kari práškem.
Pro mnohé Nepálce je Dal Bhat jediné jídlo dne.

  • Dal Bhat si můžete vychutnat dosyta. Obsluha Vám bude přidávat automaticky tak dlouho, dokud nebudete zcela nasyceni.
  • Ochutnat ho můžete téměř kdekoliv, od luxusních restaurací až po nepálské jídelny.
  • Ve většině případů je pokrm servírován bez masa.

NÁŠ TIP

Odložte příbory a vychutnejte si Dal Bhat jako místní. Dal bhat se jí nejčastěji jednou rukou (pravou). Nejprve se všechny části smíchají a pak rychle snědí. V turistických restauracích je příbor samozřejmostí.

Momo

Druh knedlíku obvykle plněný mletým masem - buvolím, kuřecím, vepřovým, a nebo zeleninou. Pro milovníky sladkého je tu momo plněné jablky. Pokrm je původem z Tibetu.

  • Momo můžete ochutnat téměř v každé restauraci, hotelu, nebo dokonce kdekoliv na ulici.
  • Momo knedlíčky se podávají s chilli nebo kari omáčkou.
  • Můžete je ochutnat smažené na pánvi nebo vařené v páře.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte v jedné z místních restaurací tibetské pivo Tongba, také známé jako Chhaang.
Dostanete bambusový džbánek plněný zkvašeným prosem, které je zalito horkou vodou. Vzniklá směs se podle potřeby dolévá vodou a upíjí brčkem.
Tongba je konzumována převážně v zimě nebo na chladnějších místech jako jsou kopcovité a hornaté oblasti východního Nepálu.

Thukpa

Původem z Tibetu je velmi vydatná hustá nudlová polévka se zeleninou, vajíčkem či masem.

Pouliční jídlo

Samosa - aneb smažená taštička plněná pálivou bramborovou směsí. Tento původní indický pokrm koupíte kdekoliv na ulici.

Jeri - sladký spirálovitý dezert vyrobený z mouky, osmažený na pánvi, nakonec namočený ve sladkém sirupu.

Pani puri - "snack" z kulatého, dutého, smaženého "ořechu" plněného směsí (chili, brambory, cibule, arašídy a cizrna) zalitý octem.

Pakoda - smažená zelenina pokrytá křupavým těstem.

NÁŠ TIP

Nasajte lokální atmosféru a vydejte se ochutnat dal bhat do místní šerpské jídelny.
Dejte si sklenku piva či popíjejte čaj a poslechněte si některé historky místních průvodců ve společných prostorách hotelu.

Nápoje

Čaj je nepálský národní nápoj. Nepálci ho mají nejraději s mlékem a velkým množství cukru. Chcete-li ochutnat tradiční nepálský čaj, nezapomeňte říct: "Nepali tea".
Vodu doporučujeme pít balenou, chemicky upravenou či použít vlastní filtr na vodu.

  • Raksi je tradiční alkoholický nápoj vyrobený z rýže nebo pšenice. Najdete ji zejména v místních restauracích a na venkově.
  • Vyhledávaný je masala čaj - černý čaj s mlékem a kořením masala.
  • V jídelnách a místních restaurací se k jídlu automaticky podává džbánek vody. Pokud nechcete riskovat, doporučujeme zakoupit vodu balenou.
  • Milovníci piva si přijdou na své. Nepál nabízí velký výběr piv, zejména se jedná o piva z dovozu jako Tuborg či Sao Miguel. Z místních piv můžete ochutnat Nepal Ice a Gorkha Beer.
  • Kdekoliv zakoupíte nealkoholické nápoje jako Coca-Cola, Sprite nebo Fanta.

NÁŠ TIP

Ochutnejte pivo Everest Beer, které bylo vyrobeno na počest 50. výročí od prvního dobytí Mount Everestu.

Stravování v restauracích

Téměř v každé restauraci, zejména v turistických oblastech Vám bude při placení automaticky přičtena daň nebo-li TAX 10%.
Občerstvení typu fast-food jako je McDonald, Burger King tady běžně nenajdete. V celém Nepálu se nachází pouze dvě pobočky KFC - v hlavním městě Káthmándú a druhá v Pokhaře.

Jídlo v horách

Na treku si můžete dopřát vše od klasických nepálských pokrmů až po jídla západní kuchyně. V turističtějších oblastech můžete najít na menu pizzu různých variant či hamburger s hranolky.
Pochutnejte si na čerstvě upečených buchtách. Pekárny můžete najít na frekventovanějších trecích jako je například Everest base camp.

  • Ceny úměrně stoupají s nadmořskou výškou.
  • Jídlo se mění dle oblasti svým množstvím, druhem, ale i bohatostí.
  • Můžete se stravovat ve standardních lodžích nebo u místních domorodců.

NÁŠ TIP

Ochutnejte místní specialitu - steak z jaka, který si můžete dopřát ve vesnici Namche Bazaar.

Snídaně

Na snídani nemusíte chodit do restaurací či jiných podniků. Většina lodží vám v průběhu Vašeho trekování snídani zajistí. Obvykle se snídaně podává mezi osmou až devátou hodinou ranní. Ideálně tak, abyste nejpozději v 10 hod. byli připraveni na cestu.

  • Při snídani se doporučuje začít s velkým příjmem tekutin. Čaj se podává v penzionu a je skvělým způsobem, jak po ránu zahřát tělo.
  • Ovesné vločky či kaše jsou ideální volbou k snídani, která Vám dodá energii.

NÁŠ TIP

Chystáte se na trek kolem Annapurny? Pak se nezapomeňte zastavit ochutnat místní kořalku ve vesnici Marpha.

Oběd

V restauracích najdete širokou nabídku jídel - od jednoduchých svačin, jako jsou tibetské chleby s džemem, po různé zeleninové a masové polévky, sendviče, knedlíky s vegetariánskou i masovou výplní, těstoviny a pizzu.

  • Česnekové polévky jsou skvělé proti výškové nemoci
  • Vydatným obědem je klasický nepálský Dal Bhat

Večeře

Večeře jsou podobné obědovým menu. Můžete ochutnat místní knedlíky momo, nudle, těstoviny, špagety nebo kaši.

Doporučení od průvodců z CK Go2:

Ztráta chuti k jídlu při trekingu ve vysokých nadmořských výškách je poměrně častá. Ale i přesto je velmi důležité doplňovat energii. Plný žaludek je základ, a také slouží jako prevence proti výškové nemoci.

 
hledej